Изборник Затворити

O nama

Fabrika za proizvodnju đonova, branzola, kedera, masonit peta i pertli za obuću „Enigma“ d.o.o. iz Debeljače osnovana je 1992. godine.

Danas ima kapacitete za proizvodnju 3000 pari đonova i branzola, 5000 metara kedera, kao i 2000 pari pertli za obuću dnevno.

Njen osnivač i današnji vlasnik je inžinjer mašinstva Hedeš Mihalj, koji se početkom te godine pojavio na posustalom obućarskom tržištu bivše Jugoslavije.

Od 1994. godine počinje period intenzivnije proizvodnje, a sledeće i proširivanje proizvodnog asortimana, izradom đonova za žensku obuću. Nakon toga sledi i povećanje broja zaposlenih, tako da 1995. godine „Enigma“ d.o.o. zapošljava šest radnika. Ovo je istovremeno i godina u kojoj se firma okreće novom tržištu – malim proizvođačima obuće, koji svojom pojavom donose nove tokove u domaćem obućarstvu.

U drugoj polovini 1999. godine firma ulazi u program proizvodnje branzola i masonit peta, čime praktično zaokružuje proizvodnju donjih delova za obuću i zauzima stabilne pozicije na tržištu proizvodnje obuće u zemlji.